Internasjonal interesse for Hellenes nye teknologi
Førdebedriften Hellenes AS har i løpet av de siste to årene utviklet en ny termisk metode for miljøvennlig behandling av forskjellige avfallstrømmer. Teknologien var en av tre finalister til «Oil & GAS UK Award for Business Innovation – SME».
Slik begrunner juryen nominasjonen av teknologien til Hellenes AS:
“Hellenes’ drive for continuous improvement through innovation makes them stand out. Environmental, financial and time-based efficiencies are high areas of focus globally, and the Hellenes Thermal Treatment Unit has significantly changed the capabilities and possibilities of drilling waste treatment at source UK offshore oil and gas sector. With clear commercial and environmental benefits, through maximizing performance and minimizing environmental impact of drilling operations, Hellenes aims to be a driving force behind change in oil contaminated cuttings discharge figures.”
Hellenes nådde ikke opp denne gangen og prisen ble tildelt Omniscient Safety Innovations Ltd som utvikler «verktøykasser» for å motvirke forskjellig risiko. Gründer og daglig leder i Hellenes, Agnar Hellenes, anser Omniscient som en verdig vinner og uttaler: “Vi er svært stolte over i det hele tatt å bli nominert til denne prisen i år og at vår nye teknologi allerede nå har blitt så synlig blant oljeselskapene i UK. Vår leder i Skottland, Michael Farquhar, har gjort en formidabel jobb og alle ansatte i Førde og i Skottland har bidratt på alle mulige måter i dette «annerledesåret»”.
Stor interesse
Ifølge Agnar Hellenes har selskapet lykkes godt med å tilpasse seg pandemien. Han peker blant annet på at Hellenes har fremskyndet utviklingen av en neste generasjon av behandlingsteknologien der «spillvarme» kan benyttes som primær energikilde, hvilket vil medføre en reduksjon av CO2 utslippene med minimum 75%.
“Vi er i sluttspurten med byggingen av en prototype som utnytter spillvarme, og planlegger nå et testprogram over nyttår der målet er å demonstrere teknologien på en lang rekke avfallstrømmer”, forklarer Hellenes. “Det er stor interesse for en slik løsning offshore der det slippes ut mye varme fra motorer og generatorer som er anvendelig, og om vi blir nominert også neste år tenker jeg at vi har langt bedre muligheter til å vinne denne prestisjetunge prisen. Selv om denne versjonen av teknologien kanskje har et enda større nedslagsfelt på land”.
Det Agnar Hellenes her sikter til er mulighetene for å utnytte teknologien til tørking og foredling av «biomassesubstanser» som for eksempel kommunalt slam, fiskeslam, restråstoff fra næringsmiddelproduksjon og ymse annet. Hellenes er allerede involvert i konseptstudier der teknologien inngår i forskjellige «teknologioppsett» som gir store sirkulærøkonomiske effekter.
Saken fortsetter under bildet.
Forretningsutvikler og bio-ansvarlig i Hellenes, Øyvind Hellenes, legger til: “Med sine bærekraftsmål setter FN lys på de enorme ressursene som går til spille hver dag som følge av suboptimale infrastrukturer for gjenbruk. For at vi som samfunn skal klare å utnytte disse ressursene bedre er vi avhengig av ny teknologi, politisk vilje og et godt samspill mellom lokale aktører. Nå som teknologien er her, så er ikke veien lang til verdensledende sirkulærøkonomisk oppsett i Norge”, sier Øyvind Hellenes.
Et kraftsenter
Hellenes har en tradisjon for utvikling av ny teknologi, og har også bidratt til prototypebygging av teknologi for kunder med egne ideer. Behovet for å holde fokus på kjernevirksomheten har gjort at denne rollen nå i større grad overtas av andre. Forretningsutvikler Anders Haugen forklarer: “På verftet i Førde er det nå en lang rekke aktører som deler informasjon om behov, muligheter og løsninger. Det er også samlet mange former for ressurser her, både kompetanse, infrastruktur og utstyr”, sier Haugen. “I samarbeid med Campus Verftet og de andre næringsdrivende her, er verftet blitt et kraftsenter for teknisk orientert innovasjon, der både Campus Verftet og flere mindre bedrifter nå begynner å overta Hellenes’ rolle som innovasjonshjelper”.
Haugen viser blant annet til at samarbeidet i «Sogn Marine» der flere mindre bedrifter går sammen og tilbyr «nødreparasjoner» som en tjeneste og til et tilsvarende initiativ som ledes av Sogn Industri der målet er å bygge sjøsettingsanordninger for kano og kajakk for bevegelseshemmede.
All grunn til å skryte
Verfteiendommen i Førde, som Hellenes eier, er i ferd med å få en betydelig «ansiktsløfting». Store deler av eiendomsmassen er allerede oppgradert, med et betydelig innslag av leietakere fra utdanningssektoren. Det planlegges nå to nye bygg på eiendommen på til sammen ca. 12.000 m2, som blant annet vil huse Fagskulen i Sogn og Fjordane, et lekeland/ trampolinepark og mye annet.
Saken fortsetter under bildet.
Både byggeprosjektet og administrasjonen av Hellenes Yard er nå overført til selskapet Novaform. Haugen forklarer: “Vi tror på et snarlig klarsignal fra kommunen som muliggjør byggestart, og det betyr at vi nå inngår leieavtaler for ca. 2/3 av det nye arealet. Den siste 1/3 holder vi av til næringsvirksomhet som passer godt inn i miljøet. Jeg finner grunn til å skryte av Novaform, Norconsult og ikke minst Kommuneadministrasjonen som sammen har funnet en funksjonell prosess som nærmest har eliminert unødvendige hindringer. Novaform bidrar nå til en profesjonalisering av Hellenes Yard og innebærer dessuten at vi andre kan fokusere på teknologi og marked”, avslutter Haugen.
Hellenes har stor tro på en betydelig vekst i de kommende årene, og har posisjonert seg med nye selskap både i UK og Romania som begge ledes av personer som har lang historie med Hellenes. I Romania og østover er det interessante markedsmuligheter, og Hellenes har dessuten allerede god erfaring med noen sentrale underleverandører i landet.
Spørsmål?
Har du spørsmål eller kommentarer til denne saken? Ta gjerne kontakt.