Elkem Bremanger: Millioner i støtte til grønt prosjekt

Elkem er tildelt 4,4 millioner kroner i støtte fra Enova for å utvikle teknologi som kan muliggjøre nye, grønne verdikjeder basert på uutnyttet hydrogen fra selskapets silisiumproduksjon i Bremanger i Norge, skriv dei i ei pressemelding.


Elkem har i dag et overskudd av hydrogen fra produksjonen av silisiumproduktet Silgrain ved selskapets virksomhet i Bremanger i Norge. Hydrogenet er av god kvalitet, og i samarbeid med SINTEF jobber selskapet for å bedre utnytte denne ressursen. Ved å tørke ut og komprimere hydrogenet kan dette bli et salgbart produkt som kan benyttes som drivstoff i person- og tungtransportmarkedet, samt innen skipsfart.

– Støtten til dette prosjektet er gitt gjennom vår støtte til tematiske satsinger i industrien, og er et godt eksempel på utnyttelse av energiressurser som ellers ville gått til spille. Om dette prosjektet lykkes kan det bane vei for andre industribedrifter som i dag har lignende potensielle ressurser de ikke får utnyttet, sier markedssjef for industri Oskar Gärdeman i Enova.

120 tonn hydrogen i året

 

Foreløpige beregninger viser at det kan være mulig å hente ut i underkant av 120 tonn hydrogen i året. Det er nok til å drifte 800-1.000 hydrogenbiler eller én hydrogenferje.

elkem-logo-png-transparent.jpg
 

Lønnsomheten i prosjektet vil avhenge av god utnyttelse av anlegget, mengden solgt hydrogen, samt fraktkostnader og salgspris for hydrogenet. En potensiell investering er anslått til NOK 15 millioner, inkludert en hovedstudie i 2021 og mulig realisering i 2022.

– Hovedproduktene til Elkem Bremanger er silisium og ferrosilisium, men vi har også lang tradisjon for å utvikle nye verdikjeder og sirkulær økonomi er viktig for oss. På midten av 80-tallet startet vi salget av Microsilica, et tidligere overskuddsprodukt som i dag bidrar til betydelig omsetning som tilsetningspulver i betong og mørtel. Nå ønsker vi å gjøre det samme med et overskudd av hydrogen for å redusere utslipp og gi økte inntekter. På lengre sikt kan man også tenke seg at transport til og fra Bremanger kan bruke hydrogen som drivstoff, sier Arne Werge-Olsen, verkssjef ved Elkem Bremanger.

Werge-Olsen understreker at markedet både for hydrogenkjøretøy og hydrogen fortsatt er i en tidlig fase.

 

Betydelige utslippskutt

– Prosjektet kan bidra til betydelige utslippskutt ved å kunne inngå som en del av en fremtidig hydrogeninfrastruktur på Vestlandet, sier Kristin Svardal, programansvarlig i Arena Ocean Hyway Cluster, som har vært engasjert som prosjektleder av Elkem Bremanger.

Ocean Hyway Cluster, hydrogenklyngen som er drevet av Hub for Ocean, har vert engasjert som prosjektleder. Bilde fra Kristin Svardal og Mark Purkis sitt besøk til Elkem Bremanger vinteren 2020.

Ocean Hyway Cluster, hydrogenklyngen som er drevet av Hub for Ocean, har vert engasjert som prosjektleder. Bilde fra Kristin Svardal og Mark Purkis sitt besøk til Elkem Bremanger vinteren 2020.

 

Den norske regjeringen la i juni frem sin hydrogenstrategi, hvor den slår fast at hydrogen er en energibærer som kan bidra til å redusere utslipp og til å skape verdier for norsk næringsliv. Et viktig mål er å øke antall pilot- og demonstrasjonsprosjekter i Norge, gjennom å bidra til og støtte teknologiutvikling og kommersialisering.

– Dette er et viktig prosjekt som på sikt kan bidra til etablering av en landsomfattende infrastruktur for hydrogen, som vil gi store utslippsreduksjoner i transportsektoren. Hydrogenressursen ved Elkem Bremanger skiller seg ut ved at man allerede i et tidligmarked, med et begrenset antall sluttbrukere av hydrogen, kan oppnå en hydrogenpris som er konkurransedyktig med fossilt drivstoff for bruk i transport, sier markedsdirektør Steffen Møller-Holst i SINTEF.

Ifølge SINTEF, er Elkem Bremanger godt egnet med tanke på å bygge opp infrastruktur og en ny kostnadseffektiv verdikjede.

– Elkem kan på denne måten bidra til løsninger for utslippsfri transport som er nødvendig for å realisere lavutslippssamfunnet, sier Møller-Holst.

Om Elkem

Elkem ble grunnlagt i 1904 og er en av verdens ledende leverandører av silisiumbaserte materialer. Selskapets virksomhet dekker hele verdikjeden fra kvarts til spesialiserte silikonprodukter i tillegg til produksjon av ferrosilisium og karbonmaterialer. Elkem er notert på Oslo Børs (ticker: ELK) og har hovedkontor i Oslo. Selskapet har over 6.700 ansatte med 31 fabrikker og et utbredt nettverk av salgskontorer over hele verden. I 2019 omsatte Elkem for 22,7 milliarder kroner. For mer informasjon, vennligst se www.elkem.com.

Spørsmål?

Har du spørsmål eller kommentarar til denne saka? Ta gjerne kontakt.

 
Mark Purkis.jpg

Mark Purkis

Prosjektkonsulent
Hub for Ocean/ Ocean Hyway Cluster
Tlf.: 482 41 346
mark@hubforocean.no

 
Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Hydrogenutdanning: Vi treng hjelpa di!

Neste
Neste

Østerbø Maskin: - Vi satsar stort!