Velkommen som medlem, Fortescue
Fortescue er et ledende selskap innen grønn energi, teknologi og metaller. De leder an den grønne industrielle revolusjonen ved å bygge en global portefølje av prosjekter for fornybart grønt hydrogen, grønn ammoniakk og grønne teknologiløsninger.
Vi tok ein prat med Thor Magnus Rovik, landssjef i Fortescue, Norge.
Hva er Fortescue sitt hovedfokus for øyeblikket?
For Fortescue Norway er hovedfokuset å utvikle integrerte produksjonsanlegg for grønt hydrogen og grønn ammoniakk i Bremanger og i Hemnes. Sluttproduktet fra disse anleggene vil være grønn ammoniakk. Dette kan brukes som drivstoff for blant annet skipsfart og tungtransport og dermed bidra til store globale utslippskutt. Fortescue jobber aktivt med å skape den første verdikjeden for grønn ammoniakk for raskt utviklende markeder i Norge og Europa.
Norge har produsert ammoniakk i et århundre, og Fortescue jobber for å skalere opp produksjonen og overgangen til grønn ammoniakk, som produseres med fornybar elektrisitet i stedet for fossile brennstoff.
Kan dere si litt mer om prosjektet på Holmaneset?
Fortescues Holmaneset-prosjekt ligger i Bremanger kommune, i en region med et av Norges mest spennende knutepunkter for den maritime industrien. Det gjør det godt posisjonert til å akselerere overgangen til en renere, grønnere norsk maritim industri. Prosjektet har potensial til å produsere nok grønn ammoniakk hvert år til å forsyne drivstoff til 1/3 av Norges offshore-flåte.
Norge har store konkurransefordeler med vannkraft, dyktig arbeidsstyrke, et stort maritimt marked og nærhet til det europeiske markedet. Dette, plasseringen og Norges sterke maritime arv, gjør at Holmaneset-prosjektet, i samarbeid med nasjonale og europeiske partnere, kan bidra til å redusere CO2-utslipp fra sektorer som er vanskelig å avkarbonisere, som skipsfarten.
Produksjonsanlegget på Holmaneset vil skape arbeidsplasser lokalt med ringvirkninger regionalt og nasjonalt. Prosjektets mål harmonerer med både norske og europeiske ambisjoner om vekst i det grønne energimarkedet. Flere viktige byggesteiner er på plass for å realisere prosjektet. Fortescue har inngått en betinget langvarig kraftkjøpsavtale (PPA) med Statkraft. Kraftallokeringen er bekreftet av Statnett i samarbeid med regional nettleverandør Linja. Forberedende miljø- og geotekniske undersøkelser har pågått siden 2022 for å ta hensyn til sesongvariasjoner i påvirkningsvurderingen og for å gi informasjon til tidlig ingeniør- og designarbeid.
Fortescue sikter på å ta en endelig investeringsbeslutning i år for å starte byggefasen i 2025, med oppstart av drift i 2027. Overholdes tidslinjen vil Holmaneset-prosjektet bli et av de første prosjektene i sitt slag.
Hva er deres hovedfokus for bærekraft?
Vi integrerer bærekraft i alle aspekter av virksomheten vår. Våre forpliktelser knyttet til bærekraft blir utviklet i samarbeid med kundene våre og har som mål å skape verdier for investorene våre, samtidig som det sikrer helsen og tryggheten til våre ansatte, kontraktører, lokalbefolkning, verner om miljøet og styrker samfunnene der vi opererer.
Hvorfor valgte dere å bli medlem?
Det finnes flere muligheter for å samarbeide med industrien i regionen. Å være med og bygge verdikjeden for grønn energi er bare begynnelsen. En annen mulighet vil være synergier for mer utvikling av grønn forretningsvirksomhet og verdiskaping ved å utnytte biprodukter fra produksjonen av grønt hydrogen og grønn ammoniakk, nemlig store mengder oksygen og varme.